Translate my blog

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Αποκτήστε μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα στο διαδίκτυο

Μήπως έχετε βαρεθεί να δημιουργείτε έναν νέο λογαριασμό σε κάθε site που επισκέπτεστε; Ίσως το γραφείο σας να είναι ήδη γεμάτο με χαρτάκια από κωδικούς... Μπορεί πάλι να αποφεύγετε να εγγραφείτε σε νέες ιστοσελίδες γιατί πρέπει να δηλώνετε για άλλη μια φορά όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης μαζί με ένα σωρό άλλα πολλές φορές άσχετα στοιχεία για να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεστε. Δε θα ήταν τέλειο αν μπορούσατε να έχετε μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα για να την χρησιμοποιείτε και να συνδέεστε σε χιλιάδες ιστοσελίδες, εύκολα, γρήγορα και απλά;
Η λύση για όλα αυτά υπάρχει και ονομάζεται OpenID. Τι είναι αυτό; Το OpenID είναι ένας δωρεάν και εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιείτε μια μοναδική ταυτότητα στο internet. Σας επιτρέπει να συνδέεστε σε ιστοσελίδες ξεχνώντας τις πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής και χωρίς να χρειάζεται να θυμάστε ένα ακόμη ψευδώνυμο και κωδικό πρόσβασης. Πρακτικά, το OpenID είναι μια διαδικτυακή διεύθυνση (URL) που μπορεί να έχει διάφορες μορφές ανάλογα με τον πάροχο που θα επιλέξετε.
Οι περισσότεροι από σας είναι πιθανό να έχετε ήδη OpenID δίχως καν να το γνωρίζετε! Αν έχετε λογαριασμό στο Google, το Yahoo, το Twitter ή μια σειρά από άλλα δημοφιλή site, τότε ήδη είστε κάτοχοι OpenID. Διαφορετικά, είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσετε, π.χ. χρησιμοποιώντας την κεντρική σελίδα του OpenID.

Εάν λοιπόν έχετε OpenID, για να συνδεθείτε σε κάποιο site εισάγετε το OpenID σας αντί για το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Κατόπιν θα μεταφερθείτε στην σελίδα του παρόχου σας (π.χ. Yahoo ή Google ή κάποιο άλλο). Αν είστε ήδη συνδεδεμένοι με τον πάροχό σας  (π.χ. Yahoo ή Google) πάτε κατευθείαν στο τελικό βήμα. Αν δεν είστε συνδεδεμένοι πρέπει να δώσετε τον κωδικό (password) σας. Στο τελικό βήμα, πιθανό να χρειαστείτε μια επιβεβαίωση (συνήθως γίνεται την πρώτη φορά). Κάποιοι παροχείς σας ρωτούν ποιες πληροφορίες θέλετε να δηλώσετε δημόσιες και ποιες όχι (π.χ. επώνυμο).

Η δημοτικότητα του OpenID είναι τόσο μεγάλη, που μπορείτε να βρείτε π.χ. ακόμα και πρόσθετα (plugins) για τον Firefox που κάνουν τη χρήση του ακόμα καλύτερη. Ένα από αυτά τα πρόσθετα είναι το OpenID Login κι ένα άλλο το OpenID for Firefox.

Τέλος αν έχετε κάποιο site ή blog μπορείτε να το ρυθμίσετε έτσι ώστε οι επισκέπτες σας να συνδέονται και μέσω OpenID.

3 σχόλια:

  1. Καλο μηνα!Σευχαριστω πολυ που με τιμησες περνωντας κι απο μενα.Ομολογω οτι εχεις ενα πολυ δυναμικο και χρησιμο blog πολυ!!!!!!!
    Καλημερα στην ομορφη Μυτιληνη,να χαιρεσαι την οικογενεια σου και την ομορφη κορουλα σου!!!!!!
    Θαθελα να τα λεμε γιατι παντα η αντρικη γνωμη στις γυναικες μετραει!!!!
    Νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασιλάκι, σε περιμένει βραβειάκι πέρνα απο σπιτάκι μου να το πάρεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!