Translate my blog

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Φτιάξτε όμορφες πολυμεσικές παρουσιάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο

Για πολλά χρόνια, το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων είναι το Microsoft PowerPoint. Αρκετοί από σας είναι πιθανό να έχετε συνηθίσει να δουλεύετε με αυτό. Σ' αυτή τη δημοσίευσή μου όμως θα σας προτείνω να δοκιμάσετε το Impress. Είναι εντελώς δωρεάν, αρκετά απλό στη χρήση και διαθέτει μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Με μεγάλη άνεση μπορείτε να δημιουργήσετε φανταστικές παρουσιάσεις που εκτός από κείμενο θα περιλαμβάνουν εικόνες, ήχο (π.χ. μουσική) και βίντεο.
Το Impress είναι μια από τις εφαρμογές γραφείου του πακέτου Libre Office ή Open Office. Διατίθεται για λειτουργικά συστήματα Linux και Windows. Αφού π.χ. κατεβάσετε και εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το Libre Office, ανοίξτε το πρόγραμμα παρουσιάσεων. Θα σας συνιστούσα να εγκαταστήσετε την έκδοση 3.4 του Libre Office που είναι και η σταθερότερη.

Σκέφτηκα μόλις τώρα ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να έφτιαχνα μια παρουσίαση με φωτογραφίες αλλά και βίντεο για την όμορφη Λέσβο. Θα το κάνω σίγουρα στην επόμενη ανάρτηση! Θα αναφέρω τώρα ορισμένα χρήσιμα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Ανοίγοντας το πρόγραμμα παρουσιάσεων, επιλέξτε κενή παρουσίαση. Στη συνέχεια θα κληθείτε να επιλέξτε ένα φόντο για την παρουσίασή σας, το οποίο μπορείτε βέβαια αργότερα να το αλλάξετε. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε ένα εφέ εναλλαγής διαφανειών αν θέλετε να κάνετε τις παρουσιάσεις σας πιο ελκυστικές. Μετά κι από αυτό το βήμα πατήστε το πλήκτρο "Δημιουργία" για να συνεχίσετε να σχεδιάζετε την παρουσίασή σας.

Τα κείμενα στο Impress περιέχονται μέσα σε πλαίσια (π.χ. τίτλοι, υπότιτλοι), ενώ η εισαγωγή φωτογραφιών (π.χ. από το internet) είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Μπορείτε με αντιγραφή κι επικόλληση να ενσωματώσετε πολύ ωραίες εικόνες στην παρουσίασή σας. Για να προσθέσετε μια νέα διαφάνεια, επιλέξτε Εισαγωγή-->Διαφάνεια.

Αν θέλετε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας να ακούγεται ένα μουσικό κομμάτι, επιλέξτε από το μενού αριστερά "Εναλλαγή διαφάνειας --> Ήχος" και από το βέλος διαλέξτε το "Άλλος ήχος" από όπου μπορείτε να επιλέξετε το μουσικό κομμάτι από τα αρχεία του υπολογιστή σας (π.χ. αρχείο mp3).

Για να βάλετε ένα βίντεο σε μια διαφάνεια της παρουσίασής σας, επιλέξτε Εισαγωγή --> Movie and Sound. Θα χρειαστεί να επιλέξετε το βίντεο από τα αρχεία του υπολογιστή σας (υποστηρίζονται πολλοί τύποι αρχείων π.χ. avi, mp4, mov κτλ).
Εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά του το Impress μπορεί να ανοίξει παρουσιάσεις του Microsoft PowerPoint (όλων των εκδόσεων) αλλά και να αποθηκεύσει αρχεία σε μορφή συμβατή με το PowerPoint. Τέλος μπορεί να σας δημιουργήσει κι αρχεία pdf.

4 σχόλια:

  1. πολύ ενδιαφέρον..

    θα περιμενω με αγωνια το δειγμα σας..για να αποφασίσω....

    σας ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύτιμα όλα όσα μας δείχνεις σε ευχαριστω πέρνα μια βόλτα απάντησα στο παιχνίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και για τα καλά σου λόγια. Το Nights in the white satin είναι και στα δικά μου αγαπημένα!

      Διαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!