Translate my blog

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μοιράστε, κλειδώστε και ξεκλειδώστε τα έγγραφά σας

Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να στείλετε σε ένα γνωστό σας ή να μοιραστείτε με κάποιους τρίτους ένα έγγραφο, έναν πίνακα ή μια παρουσίαση. Δε γνωρίζετε όμως πάντα τι μηχάνημα αυτοί διαθέτουν (π.χ. laptop, tablet, κινητό). Ούτε μπορείτε να μαντέψετε ποιο λειτουργικό σύστημα (windows, linux, iOS) ή ποιο πρόγραμμα (Microsoft Word ή μήπως κάτι άλλο;) χρησιμοποιούν. Άλλοτε ίσως θέλετε να κοινοποιήσετε διάφορα έγγραφα δίχως όμως να δώσετε στους άλλους τη δυνατότητα επεξεργασίας. Με άλλα λόγια μπορεί να θέλετε να βλέπουν οι άλλοι τα αρχεία σας αλλά με κάποιο τρόπο να τα κλειδώσετε ώστε να μη μπορούν να τα αλλοιώσουν. Ο πιο απλός τρόπος για να  πετύχετε όλα αυτά είναι να μετατρέψετε τα αρχεία σας σε μορφή PDF. Βέβαια είναι εξίσου πιθανό να χρειαστείτε την αντίστροφη διαδικασία: να μετατρέψετε δηλαδή ένα αρχείο PDF σε ένα απλό (ξεκλείδωτο) έγγραφο.
Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το site http://www.freepdfconvert.com. Είναι εντελώς δωρεάν και εξυπηρετεί σε όλες τις μετατροπές (από και προς PDF). Στην κεντρική του σελίδα ή αν πατήσετε από το μενού αριστερά την επιλογή "Source to PDF" μπορείτε να ανεβάσετε το αρχείο σας (source file) και να το μετατρέψετε σε μορφή PDF. Μάλιστα έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε να γράψετε τη διεύθυνση email σας και να επιλέξετε να σας αποσταλεί το αποτέλεσμα σα συνημμένο αρχείο ή απλά να το κατεβάσετε μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή. Η αντίστροφη διαδικασία γίνεται αν πατήσετε από το μενού αριστερά την επιλογή "PDF to Word Excel". Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε 3 μορφές αρχείου εξόδου (output format): Αρχείο Microsoft Word (doc), Microsoft Excel (xls) ή rtf. Από το ίδιο site μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε και μια εφαρμογή (PDFConverter Desktop) για αυτές τις μετατροπές, αλλά έχω τη γνώμη ότι ο online τρόπος είναι πιο βολικός.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές γραφείου, Libre Office ή Open Office. Και οι δύο εκτός του ότι μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το Microsoft Office δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας αρχείων PDF. Για παράδειγμα, στο Libre Office Writer (αντίστοιχο του Microsoft Word) αφού ανοίξετε το έγγραφό σας, επιλέξτε Αρχείο->Εξαγωγή ως PDF. Η ρύθμιση των (πάρα πολλών!) παραμέτρων εξαγωγής μάλλον ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του άρθρου. Αρκεί να σας πω ότι έχετε ακόμα και τη δυνατότητα κρυπτογράφησης του αρχείου σας! Μπορείτε βέβαια να κρατήσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, να πατήσετε το πλήκτρο "Εξαγωγή" και τελειώσατε. Η δυνατότητα υπάρχει σε όλα τα προγράμματα του Libre Office (ή του Open Office) κι όχι μόνο στο Writer.
Τέλος, μπορείτε να βρείτε διάφορα εργαλεία σχετικά με τα PDF αρχεία, πατώντας εδώ. Καλό σερφάρισμα!


2 σχόλια:

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!