Translate my blog

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εγγράψτε την ταινία που κατεβάσατε σε DVD

Ξεκινώντας αυτό το νέο blog, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με το πως μπορείτε να αποκτήσετε ένα βιντεοκλάμπ στο σπίτι σας. Η δημοσίευση αυτή δεν περιείχε τίποτα άλλο από ένα σύντομο κι εύκολο οδηγό για να κατεβάζετε ταινίες κι υπότιτλους από το internet και να τις παίζετε στον υπολογιστή σας. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να χρησιμοποιείστε την τηλεόραση του σαλονιού; Η πιο απλή λύση βέβαια είναι να συνδέσετε τον υπολογιστή και την τηλεόραση με ένα κατάλληλο καλώδιο (HDMI είναι η καλύτερη επιλογή). Βέβαια, να βάζετε και να βγάζετε καλώδια στο σαλόνι, δεν είναι κι ότι καλύτερο...  Αν είχατε τη δυνατότητα θα προτιμούσατε σίγουρα να γράφετε τις ταινίες σε δισκάκια DVD που παίζουν τόσο στον υπολογιστή σας όσο και στο DVD player του σαλονιού. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τον τρόπο που μπορείτε να το πετύχετε, προσέξτε τα παρακάτω:
Η διαδικασία της μετατροπής ενός μεγάλου αρχείου βίντεο (π.χ. ταινία 2-3 ωρών) απαιτεί αρκετή υπολογιστική ισχύ κι αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Π.χ. η μετατροπή μια ταινίας 2 ωρών σε μορφή DVD μπορεί να διαρκέσει μία, δύο ή και περισσότερες ώρες και σας προτείνω να μη χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για άλλες εργασίες κατά τη διάρκεια της μετατροπής. Για να σας δώσω κάποια παραδείγματα, χρησιμοποιώ ένα Laptop με Pentium Dual Core στα 2,10 GHz και 2GB μνήμης RAM για τέτοιες μετατροπές και κατά μέσο όρο απαιτείται γύρω στη μιάμιση ώρα για ταινίες με διάρκεια περίπου 2 ώρες. Πιο παλιά τόλμησα να δοκιμάσω το μικρό υπολογιστή (κύβο) του σαλονιού με Atom χαμηλής κατανάλωσης στα 1,6 GHz και 2GB μνήμης RAM και για αντίστοιχες μετατροπές ήθελα πάνω από τέσσερις ώρες (!).
Από τα πολλά δωρεάν προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε για μετατροπές αρχείων βίντεο, θα σας προτείνω το DVD Flick. Είναι αρκετά γρήγορο, αξιόπιστο και διατίθεται για συστήματα Windows. Δυστυχώς δεν είναι εξελληνισμένο, υπάρχουν όμως οδηγίες στα ελληνικά.
Μετά την εγκατάσταση, ξεκινήστε την εφαρμογή και πατήστε το πλήκτρο "Add title" πάνω δεξιά. Μπορείτε να επιλέξτε έναν ή περισσότερους τίτλους (αρχεία βίντεο) για το DVD σας. Στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε κάθε τίτλο πατώντας διπλό κλικ πάνω του. Ο σημαντικότερος λόγος που θα θελήσετε να επεξεργαστείτε έναν τίτλο είναι η προσθήκη ελληνικών υπότιτλων. Αυτό γίνεται από την καρτέλα "Subtitle tracks" επιλέγοντας "Add" πάνω δεξιά και προσθέτοντας το αρχείο των υποτίτλων. Ολοκληρώστε την επεξεργασία κάνοντας κλικ στο πλήκτρο "Accept". Κατόπιν κάντε κλικ στο πλήκτρο "Project Settings" στο επάνω μενού επιλογών και στην προεπιλεγμένη καρτέλα "General" δώστε έναν τίτλο στο έργο σας (Title), επιλέξτε μέγεθος (Target size, συνήθως DVD 4,3 GB) και ποιότητα (Encoder, συνήθως normal). Από την καρτέλα "Video" PAL (για Target format). Τέλος, από την καρτέλα "Burning" επιλέξτε Create ISO image (χρήσιμο κι αν θέλετε να γράψετε το DVD μετά τη μετατροπή αργότερα) και Burn project to disc (για να γράψετε το DVD άμεσα). Ολοκληρώστε τις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο πλήκτρο "Accept".
Στο κάτω μέρος της οθόνης μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο φάκελο θα τοποθετήσει το DVD Flick τα κωδικοποιημένα αρχεία DVD, όπως επίσης και το αρχείο καταγραφής συμβάντων (Project destination folder).
Τελικά βάλτε ένα άδειο δισκάκι DVD και κάντε κλικ στο πλήκτρο "Create DVD" στο επάνω μενού επιλογών για να αρχίσει η διαδικασία.
Μια εναλλακτική εφαρμογή, που μπορείτε να προτιμήσετε αντί του DVD Flick ειδικότερα αν χρησιμοποιείτε Linux κι όχι Windows, είναι το DeVeDe. Το DeVeDe έχει κι έκδοση για Windows αλλά όχι ιδιαίτερα δημοφιλή.

2 σχόλια:

  1. Πέρασα να πω μία καλημέρα Βασίλη, μιας και μας επισκέφτηκες στη γωνίτσα της e-φηβικής μ@τιάς.
    Επ' ευκαιρία ήθελα να σε ρωτήσω... τι μπορώ να κάνω όταν οι υπότιτλοι μιας ταινίας που έχω κατεβάσει δεν συγχρονίζονται με την εικόνα (ξέρεις πέφτουν κανα δυο λεπτά μετά το πλάνο)...
    Any ideas? Δεν μπορώ να βρω πουθενά για τη συγκεκριμένη ταινία υπότιτλους που να ταιριάζουν (αναφέρομαι στην ταινία Sophie Sol)... Πώς τους βρίσκει κανείς;
    Επίσης, στο youtube... πώς μπορώ να βρω υποτίτλους για κάποια βιντεάκια του bbc για παράδειγμα;
    Πλάκωσαν πολλές ερωτήσεις, ε;
    Καλά... ουσιαστικά ήρθα για μία καλημέρα... μην κοιτάς που φλυάρησα...
    Φιλιά πολλά στην όμορφη Μυτιλήνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Flora!
      Ευχαριστώ για το μήνυμα.
      Στο πρώτο άρθρο αυτού του blog "Αποκτήστε ένα δωρεάν βιντεοκλάμπ στο σπίτι σας!" είχα αναφερθεί στους υπότιτλους (υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος και σε αυτή την ανάρτηση.).
      Απλά αντιγράφω κι εδώ.
      "Αν οι υπότιτλοι χρειάζονται ρύθμιση, στο vlc player επιλέξτε "Εργαλεία -> Συγχονισμός κομματιών" και ρυθμίστε το πεδίο "προήγηση των υπότιτλων έναντι του βίντεο" ανάλογα με πόσα δευτερόλεπτα μπροστά (π.χ. 5,000s) ή πίσω (π.χ. -5,000s) θέλετε να φαίνονται οι υπότιτλοι."
      Επίσης για την αναζήτηση υπότιτλων:
      "Υπάρχουν αρκετά sites που περιέχουν υπότιτλους για πολλές ταινίες. Για αρχή δοκιμάστε το greeksubtitles.gr, το greeksubtitles.info ή το www.subtitles.gr. Η αναζήτηση γίνεται φυσικά ανάλογα με τον τίτλο της ταινίας. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε ελληνικούς υπότιτλους, απλά κάντε μία αναζήτηση στο google με "όνομα-ταινίας greek subtitles" ή με "όνομα-ταινίας greek subs" και κάτι θα βρείτε να κατεβάσετε."
      Φιλιά
      Βασίλης

      Διαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!