Translate my blog

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Βελτιώστε την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου

Θα έχετε παρατηρήσει ότι αν δουλεύετε σε ένα σχετικά καινούριο υπολογιστή, η ταχύτητα του σκληρού δίσκου είναι σχεδόν πάντα ικανοποιητική. Σε περίπτωση όμως που έχετε ένα παλαιότερο μηχάνημα, με την καθημερινή χρήση ο δίσκος πιθανόν να έχει χάσει τη σπιρτάδα του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όσο γράφετε ή σβήνετε αρχεία, όσο εγκαθιστάτε ή απεγκαθιστάτε προγράμματα, η διάταξη του δίσκου σας αλλάζει. Αν θέλετε να σας το πω πιο επιστημονικά (!), το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κατακερματισμός (defragmentation). Υπάρχουν όμως λύσεις για να βελτιώσετε τη απόδοση του σκληρού σας δίσκου και  του υπολογιστή σας γενικότερα.
Η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου είναι η εφαρμογή Smart Defrag, που διατίθεται δωρεάν για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Αφού κατεβάσετε το πρόγραμμα και το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, απλά ανοίξτε το. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Smart Defrag είναι αρκετά ικανοποιητικές (π.χ. το πρόγραμμα εκτελείται αυτόματα και βελτιώνει την απόδοση του δίσκου σας όταν ο υπολογιστής είναι αδρανής). Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να αλλάξετε κάποια ρύθμιση επιλέξτε "Ρυθμίσεις" από το βασικό μενού του προγράμματος. Την πρώτη φορά, πατήστε το πλήκτρο "Ανασυγκρότηση" και το πρόγραμμα ξεκινά τη διαδικασία σάρωσης του δίσκου σας. Με τακτική ανασυγκρότηση, αναμένεται μια αύξηση της απόδοσης του δίσκου σας 15-20% ή και περισσότερο. Εκτός του Smart Defrag υπάρχει βέβαια και το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δίσκων που είναι ενσωματωμένο στα Windows. Δεν το προτείνω όμως γιατί είναι αρκετά αργό κι όχι τόσο αποτελεσματικό.

 

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
    ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!
    Θα σας παρακολουθώ!
    Η πρώτη σας σελίδα, πολύ καλή και κατατοπιστική! ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ!!
    Να είστε καλά...θα τις χρειαστούμε όλοι τις γνώσεις σας!
    (Αν θελησετε, επισκευτείτε τα 3 μπλοκ μου, μήπως βρείτε κάτι ενδιαφέρον)
    Θερμούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέσσυ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είδα τα blog σου κι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά σε όλα. Αφού είμαι και χαζομπαμπάς μου άρεσε πιο πολύ το "οικογένεια"

      Διαγραφή
  2. Καλή αρχή με το νέο ιστολόγιο! Ελπίζω να κάνετε καμία νύξη και για όσους από εμάς δεν χρησιμοποιούμε Windose :) Ναι, είμαστε σχετικά λίγοι ακόμη αλλά καθημερινά γινόμαστε περισσότεροι. Για το δικτυακό σκέλος (ότι δεν αφορά εγκατάσταση, συστήματα αρχείων ή γενικώς τοπικά θέματα) ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι, τα πράγματα είναι ακριβώς τα ίδια.

    Δουλεύω το Blogger, το facebook, όλες τις υπηρεσίες της Google και οτιδήποτε είναι "φωλιασμένο" στο δίκτυο ακριβώς όπως και από ένα Win υπολογιστή. Αλλά το πρόβλημα του κατακερματισμού αφορά το Linux όσο το αφορούν και οι ιοί : καθόλου. Αυτό γιατί ένα εξελιγμένο file system όπως το ext4 (ή, ακόμη καλύτερα, το επερχόμενο btrfs) έχει τέτοια δομή που απλά δεν κατακερματίζεται, ποτέ.

    Αλλά και το Linux δεν κάνει μαγικά. Στην τελευταία εγκατάσταση στο αργό netbook μου (το laptop μου τα έφτυσε..) επέλεξα βλακωδώς μη δημιουργία κατάτμησης για εικονική μνήμη. Νόμιζα ότι έτσι θα έτρεχε πιο γρήγορα, εφόσων ο πυρήνας θα έτρεχε αποκλειστικά στην "φυσική" μνήμη RAM. Όντως αυτό συνέβη, αλλά η μεγάλη παρενέργεια ήταν ότι συχνά-πυκνά, αν το δουλέψω αρκετή ώρα και δεν το πάρω χαμπάρι, η RAM τιγκάρει και κολλάνε τα πάντα (έχω μόλις 1 GB). Αρκεί να πλησιάσει το 90% και κόλλησε το σύμπαν. Με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνά να καταφεύγω στο επικίνδυνο για τον σκληρό... σκληρό κλείσιμο. Καμιά φορά τιγκάρει και μόνο με τον Firefox, ιδίως με κάποια blog που αυτοί που τα έχουν νομίζουν ότι... ο ουρανός είναι το όριο όσον αφορά τον ποσο θα τα φορτώσουν..

    (μαντεύω την απάντηση, απλά βαριέμαι :p)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ!
      Χρησιμοποιώ Linux και συγκεκριμένα το Ubuntu. Αν παρατήρησες σε ορισμένα άρθρα προτείνω προγράμματα διαθέσιμα και στις δυο πλατφόρμες (π.χ. qbittorent, teamviewer, 7 zip). Στο μέλλον νομίζω θα ασχοληθώ περισσότερο.

      Διαγραφή
  3. kalhspera ,
    prepei na sas pw oti sto blog sas ta arthra einai polu ksekathara kai apla gramena. se euxaristoume polu gia thn katatopish pou dineis se diafora themata opws auto edw.
    mia erwthsh tha ithela na kanw me aformh to sugkekrimeno arthro. exw upologisth tou 2007 me windows 7 auth th stigmh.prin 3 mhnes to edwsa gia format giati kolouse asxhma, isws na eixe kai kapoio io.katalabainetai,polus o kairos pou to xrisimopoiousa polla grapse sbhse kai eixe erthei sto amhn.eixa windows xp (statherh aksia!!) kai me epise o texnikos na perasw to windows7.o upolisths omws den mou egkatastei polla programata pou prospathw na katebasw,kolaei kai den antapokrinetai me apotelesma na pataw kathe fora clt-alt-canc. fortwnei polu ora klp. einai genika barhs o upologisths.pisteueis oti exei io oti einai kati lathos stis rithmiseis? ti na kanw gia na leitourgei omala? tsampa kai to format .. euxaristw prokatabolika

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!