Translate my blog

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Απελευθερώστε τον υπολογιστή σας από τα σκουπίδια και αυξήστε την απόδοσή του

Ένας σύγχρονος υπολογιστής συνήθως διαθέτει άφθονο αποθηκευτικό χώρο. Παρασυρόμαστε λοιπόν πολλές φορές και κατεβάζουμε από το internet ότι βρεθεί μπροστά μας ή εγκαθιστούμε διάφορα προγράμματα για να τα δοκιμάσουμε. Σκεφτόμαστε ότι "έλα μωρέ εντάξει, αυτά που τελικά δε χρειάζομαι θα τα σβήσω αργότερα ή θα τα απεγκαταστήσω". Βέβαια, έστω κι έτσι στον υπολογιστή μας παραμένουν ορισμένα σκουπίδια με αποτέλεσμα το μηχάνημά μας να σέρνεται! Σε προηγούμενη δημοσίευση είχα ασχοληθεί με το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα του δίσκου μας με το Smart Defrag. Τώρα θα σας προτείνω άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο, το CCleaner που κάνει άλλη μια βρώμικη δουλίτσα για σας: Παίζει το ρόλο του καθαριστή. Όλα τα σκουπίζει, όλα τα καθαρίζει!
Η εφαρμογή CCleaner, που διατίθεται για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, είναι φυσικά δωρεάν. Αφού την κατεβάσετε και την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, απλά τρέξτε την για να ανοίξει.
Η βασική ενότητα του προγράμματος (που είναι προεπιλεγμένη) είναι ο "Καθαριστής" πάνω αριστερά και η επιλεγμένη καρτέλα είναι η "Windows". Σ' αυτήν υπάρχουν 4 κατηγορίες: Internet Explorer, Εξερεύνηση των Windows, Σύστημα και Προχωρημένα. Μπορείτε να επιλέξετε τι θα διαγράψει ο καθαριστής από κάθε κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση αν δεν είστε βέβαιοι κρατήστε τις προτεινόμενες επιλογές. Η δεύτερη καρτέλα είναι η "Εφαρμογές" και τα περιεχόμενά της εξαρτώνται από τα προγράμματα που έχετε στον υπολογιστή σας. Πατήστε το πλήκτρο "Ανάλυση" για να δείτε πόσα αρχεία θα διαγραφούν (θα εκπλαγείτε με το πόσο πολλά είναι!) και πόσος χώρος απελευθερώνεται στο δίσκο σας. Επιλέξτε το πλήκτρο "Έναρξη καθαριστή" για να ξεκινήσει η διαγραφή των αρχείων.
Η επόμενη ενότητα του προγράμματος κάτω από τον "Καθαριστή" είναι το "Μητρώο". Το μητρώο (ή Registry) είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του υπολογιστή και περιέχει πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα που έχετε εγκαταστήσει. Δυστυχώς πολλές εφαρμογές αφήνουν άχρηστα στοιχεία που επιβαρύνουν το μητρώο σας ακόμα κι αν τις έχετε απεγκαταστήσει. Πατήστε το πλήκτρο "Έλεγχος για παραμέτρους" για να ξεκινήσει η ανάλυση του μητρώου. Θα δείτε μια λίστα από στοιχεία του μητρώου που δεν είναι απαραίτητα. Πάλι αν δεν είστε σίγουροι κρατήστε τις προτεινόμενες επιλογές. Κατόπιν πιέστε το πλήκτρο "Διόρθωση επιλεγμένων παραμέτρων" για να γίνει η εκκαθάριση του μητρώου. Έχει αποδειχθεί πως η τακτική εκκαθάριση του μητρώου, επιταχύνει τη λειτουργία του υπολογιστή.
Η επόμενη ενότητα κάτω από τον "Μητρώο" είναι τα "Εργαλεία". Εδώ θα βρείτε πιο εξειδικευμένες επιλογές για αρκετά έμπειρους χρήστες οπότε δε θα σας κουράσω. Από εδώ πάντως μπορείτε να δείτε ποια προγράμματα φορτώνουν με την εκκίνηση του υπολογιστή σας (και να απενεργοποιήσετε ορισμένα που δεν είναι απαραίτητα).
Η τελευταία ενότητα "Ρυθμίσεις" όπως μπορείτε να καταλάβετε σας δίνει τη δυνατότητα να φέρετε το πρόγραμμα στα μέτρα σας.
Αυτό ήταν όλο. Πειραματιστείτε ελεύθερα αλλά με προσοχή. Δε χρειάζεται να σβήσετε και παραπανίσια αρχεία!

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο! Περιμένω κι άλλες δημοσιεύσεις με κολπάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!