Translate my blog

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Συμπιέστε κι αποσυμπιέστε τα πάντα

Θα σας έχει τύχει συχνά να κατεβάσετε από το internet ή να σας δώσει κάποιος αρχεία τα οποία είναι συμπιεσμένα (π.χ προερχόμενα από τορεντ). Για να τα χρησιμοποιήσετε στο δικό σας υπολογιστή, θα πρέπει να τα αποσυμπιέσετε, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο πρόγραμμα. Άλλες φορές πάλι είναι δυνατόν εσείς να θέλετε να συμπιέσετε ένα ή περισσότερα αρχεία που θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο ώστε να τα στείλετε σε κάποιον ή για να τα ανεβάσετε στο blog ή το site σας. Ποιο είναι όμως το καλύτερο πρόγραμμα συμπίεσης/ αποσυμπίεσης:
Ένα από τα καλύτερα συμπιεστικά προγράμματα, που είναι μάλιστα δωρεάν, είναι η εφαρμογή 7 zip. Κατασκευαστής του προγράμματος είναι ο Ρώσος Igor Pavlov. Σύμφωνα με πολλά περιοδικά και site, το 7 zip υπερέχει από το WinZip, το WinRAR κι άλλα παρεμφερή προγράμματα, έστω κι αν κάποια από αυτά είναι εμπορικά (δηλαδή όχι δωρεάν). Είναι διαθέσιμο τόσο για περιβάλλον Windows όσο και για Linux.
Εγκαταστήστε το 7 zip στον υπολογιστή σας και ξεκινήστε το με το συνηθισμένο τρόπο. Για να ανοίγουν τα συμπιεσμένα αρχεία με την εφαρμογή 7 zip επιλέξτε από το βασικό μενού "Εργαλεία->Ρυθμίσεις" την καρτέλα "Σύστημα" που είναι άλλωστε προεπιλεγμένη. Σας προτείνω να πιέσετε το πλήκτρο "Επιλογή όλων" ώστε όλα τα συμπιεσμένα αρχεία να ανοίγουν με το 7 zip. Παρατηρήστε ότι το πρόγραμμα υποστηρίζει όλους τους γνωστούς τύπους αρχείων.
Αποσυμπίεση: Κάνοντας διπλό κλικ πάνω σε κάποιο συμπιεσμένο αρχείο, ανοίγει το 7 zip και μπορούμε να δούμε τα περιεχόμενά του. Για να το αποσυμπιέσουμε όλο, απλά πατάμε το πλήκτρο "Αποσυμπίεση". Αν το συμπιεσμένο αρχείο περιέχει πολλά αρχεία κι επιθυμούμε να αποσυμπιέσουμε μόνο κάποια από αυτά, τα επιλέγουμε πρώτα και μετά πατάμε το πλήκτρο "Αποσυμπίεση". Μπορούμε ακόμα και να σύρουμε με το ποντίκι τα αρχεία που θέλουμε σε κάποιο φάκελο κι αυτά θα αποσυμπιεστούν αυτόματα!
Συμπίεση: Ο πιο απλός τρόπος για να συμπιέσουμε ένα ή περισσότερα αρχεία είναι να τα επιλέξουμε και να κάνουμε δεξί κλικ πάνω τους. Από το μενού του 7 zip που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε μία από τις προτεινόμενες επιλογές, π.χ. "προσθήκη σε αρχείο συμπίεσης".  Το πρόγραμμα προσφέρει πολύ καλό ποσοστό συμπίεσης αλλά και ορισμένες εξειδικευμένες επιλογές (για παράδειγμα κρυπτογράφηση με κωδικό ώστε να ανοίγει το αρχείο μόνο όποιος γνωρίζει το συγκεκριμένο κωδικό).

3 σχόλια:

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!