Translate my blog

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Γίνετε DJ και παίξτε εύκολα μουσική σε πάρτυ κι εκδηλώσεις

Οι πιο πολλοί από σας σίγουρα χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για να ακούτε μουσική. Υπάρχουν πολλά και διάφορα προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό (π.χ. windows media player). Τι γίνεται όμως αν θέλετε να παίξετε μουσική σε ένα πάρτυ ή σε μία εκδήλωση; Έχετε αναρωτηθεί πόσο στοιχίζει να φέρετε ένα DJ; Το βασικότερο πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι η ομαλή μετάβαση από το ένα μουσικό κομμάτι στο άλλο (crossfade). Θα προσπαθήσω λοιπόν να δημοσιεύσω εδώ ένα σύντομο οδηγό για επίδοξους DJ.
Το πρώτο βήμα είναι φυσικά να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας πολλά τραγούδια! Στην πρώτη μου ανάρτηση, είχα αναφερθεί στο πρόγραμμα τορεντ qbittorent. Μπορείτε όπως καταλαβαίνετε να το χρησιμοποιήσετε και για να κατεβάσετε μουσικά κομμάτια. Στο qbittorent αν επιλέξετε την καρτέλα "αναζήτηση",  μπορείτε να ψάξετε για το μουσικό κομμάτι που θέλετε με βάση τον τίτλο του (γράψτε λατινικά ή greeklish) στην κατηγορία "μουσική". Κατόπιν επιλέξτε κάποιο από τα αποτελέσματα (πιθανό να είναι αρκετά τα σχετικά αρχεία). Πατήστε "λήψη" στο επιλεγμένο αρχείο (μπορεί να είναι μουσική συλλογή ή μεμονωμένο κομμάτι), και περιμένετε να κατέβει. Όπως και στην περίπτωση των ταινιών, μπορείτε να επιλέξτε το κουμπί "προς τη σελίδα περιγραφής" πριν τη λήψη. Βάλτε αρκετά μουσικά τραγούδια σε ένα φάκελο για να είστε προετοιμασμένοι. Νομίζω ότι δε χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο εδώ.

Το επόμενο βήμα είναι να κατεβάσετε στο υπολογιστή σας κάποιο κατάλληλο πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής. Για τους χρήστες Windows, θα προτείνω να κατεβάσετε το Winamp. Οι φίλοι του Linux (ναι υπάρχουν κι αυτοί και δεν είναι λίγοι!) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Rhythmbox που είναι προεγκατεστημένο σε ορισμένες διανομές. Στην εγκατάσταση του Winamp προσέξτε λίγο... Σας προτείνεται να εγκαταστήσετε κι ορισμένα άλλα προγραμματάκια μαζί που προσωπικά τα θεωρώ σαβούρα και προτείνω να τα ξετσεκάρετε. Επίσης στην πρώτη εκκίνηση του Winamp, επιλέξτε να ανοίγουν τα αρχεία ήχου (Audio) και οι λίστες (Playlists). Όσο για τα βίντεο, αυτό είναι δικό σας θέμα, πιθανό να θέλετε να ανοίγουν με άλλο πρόγραμμα. Την πρώτη φορά το Winamp θα σας ζητήσει να ψάξει για σχετικά αρχεία για να δημιουργήσει τη βιβλιοθήκη του (media library) - κάντε το.

Στη συνέχεια (πολύ σημαντικό) θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το crossfade (ομαλή μετάβαση από το ένα μουσικό κομμάτι στο επόμενο ώστε να έχετε την αίσθηση της μίξης). Οι χρήστες Linux που χρησιμοποιούν Rhythmbox δε χρειάζεται να κάνουν και πολλά, αφού η δυνατότητα είναι ενσωματωμένη (χαράς ευαγγέλια!). Οι χρήστες Windows όμως που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Winamp θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το SqrSoft Advanced Crossfading Output που είναι ένα πρόσθετο (plug-in) του Winamp. Κλείστε το Winamp αν το έχετε ανοιχτό και εγκαταστήστε αυτό το plug-in. Στη συνέχεια ξεκινήστε το Winamp, κι επιλέξτε Options->Preferences. Κατεβάστε λίγο το δείκτη του ποντικιού και στη συνέχεια εντοπίστε και κάντε κλικ στην επιλογή Plug-ins->Output. Πατήστε στο Nullsoft DirectSound Output (συνήθως είναι προεπιλεγμένο) και κάντε κλικ στο πλήκτρο Configure. Στην τρίτη καρτέλα Fading, βάλτε Default Fade Length π.χ. 10.000 (δηλαδή 10 δευτερόλεπτα χρόνος μίξης). Ακόμα, επιλέξτε on end of song και τσεκάρετε την επιλογή Enabled. Επίσης, επιλέξτε on seek και τσεκάρετε και σ' αυτό την επιλογή Enabled. Πατήστε το πλήκτρο Apply και λογικά θα σας βγει ένα μήνυμα αλλαγής της μνήμης Buffer στο οποίο πρέπει να συμφωνήσετε. Στην τέταρτη καρτέλα Other, επιλέξτε το Remove silence at the beginning/ end of track (αφαιρεί τα κενά διαστήματα στην αρχή και στο τέλος των κομματιών) και το Enable volume control (ομαλοποιεί την ένταση). Πατήστε το πλήκτρο ok και κλείστε το παράθυρο των ρυθμίσεων επιλέγοντας το πλήκτρο close.

Αυτό ήταν όλο! Το μόνο που χρειάζεστε τώρα είναι μία λίστα τραγουδιών (playlist). Πατήστε το πλήκτρο + στο πάνω δεξιά μέρος του Winamp για να προσθέσετε τραγούδια (μπορείτε ακόμα και να επιλέξτε ολόκληρο φάκελο π.χ. το φάκελο που προετοιμάσατε προηγουμένως). Αν φτιάξτε τη λίστα σας, κάντε διπλό κλικ στο πρώτο κομμάτι. Αφήστε το να παίξει λίγο, και πάτε στο επόμενο κομμάτι. Θα δείτε ότι τα κομμάτια μιξάρονται αυτόματα. Ακόμα κι αν πάτε απότομα στη μέση ενός κομματιού θα δείτε πως η μετάβαση γίνεται ομαλά.

8 σχόλια:

  1. Καλώς βρεθήκαμε!!! Πολύ όμορφο το blog σου!!!
    Σωστός ο τρόπος που χειρίστηκες το συγκεκριμένο post, απλά μια διευκρίνηση...
    Επειδή, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας (μουσική επιμέλεια εκδηλώσεων κ' ενοικίαση ηχητικών), όποιος θελήσει να "παίξει" μουσική σε χώρο πλην του σπιτιού του, καλό θα ήταν να αποφύγει τα "κατεβασμένα" mp3s. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεσαι νόμιμα cds με τιμολόγια, άδεια άσκησης επαγγέλματος, πνευματικά δικαιώματα AEPI και δε συμμαζεύεται...
    Κατά τ'άλλα, όλα οκ... Και το winamp είναι αρκετά ευέλικτο πρόγραμμα (ακόμα κ' χωρίς add-ons)
    Καλώς βρεθήκαμε και πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ! Έχεις απόλυτο δίκιο, σωστή η παρατήρησή σου. Το άρθρο είναι βασικά για πάρτυ και μικρές εκδηλώσεις κι όχι για επαγγελματικές δουλειές. Βέβαια (για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου!) πολλοί επαγγελματίες DJ χρησιμοποιούν παράνομα mp3 και πέρα από αυτό άδειες, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και τα σχετικά θεωρούνται πολυτέλειες από αρκετούς επιχειρηματίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο βοηθητικό!!! Σ' ευχαριστώ!!
    Βούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. programmata gia djs exei edo http://djunkies.gr/programma-dj.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήσιμα όλα αυτά τα προγράμματα... Όμως εγώ ήθελα να επικεντρωθώ σε δωρεάν λύσεις και προγράμματα εύκολα στην εκμάθηση, όχι τόσο επαγγελματικά.

      Διαγραφή
  5. Να σε ρωτήσω φίλε μου...Πώς γίνεται να ρυθμίσω την σειρά των τραγουδιών.. Δηλαδή να είναι με μια συγκεκριμένη σειρά όπως ακριβώς θέλω να παιχτούν..Σε ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπραβο φιλε βοηθησες παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. με βοήθησε πολύ το άρθρο σου! θα ήθελα να κάνω το ίδιο με crossfade αλλά σε βιντεο των τραγουδιών. με το winamp σε καποια που κατέβασα me flv se xamili poiotita doulevi to crossfade se alla oxi. se hd video mp4 den ta deixni kan mono akougontai. psaxno gia meres kapia lisi alla den vrisko. an mbori kapios na me voithisi tha tou ime eugnomon!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!